a

Verzorgtips

10 verzorgingstips om zo lang mogelijk van uw bloemen te kunnen genieten

Ons team krijgt regelmatig de vraag wat de beste manier is om voor uw bloemen te zorgen. Hieronder hebben we de tien belangrijkste op een rijtje gezet!

Verzorgtip 1: Zorg voor een schone vaas en vers water

Een schone vaas is als een opgemaakt bed: het zorgt voor een schone omgeving. Zou u in een hotel lekker slapen als uw bed al 2 weken niet opgemaakt is? Precies. Snijbloemen, maar vooral die uit de kas komen zijn erg gevoelig voor viezigheid. Vers (en het liefst lauwwarm) water gebruiken in een schone vaas is dus de basis!

Verzorgtip 2: Zorg voor een conserveermiddel

Een conserveermiddel? Juist. Een middel dat er voor zorgt dat het water zo lang mogelijk schoon blijft. U heeft ongetwijfeld tips horen langs komen zoals: “een schepje suiker”. Precies, een conserveermiddel zoals suiker heeft een antibacteriële functie en zorgt ervoor dat de bloemen niet worden besmet.

Er zijn over de jaren heen talloze methodes de revue gepasseerd. De populairste tips -uit grootmoeders tijd- vindt u hieronder!

  • Een stuiver (koper) met wat suiker aan het bloemenwater toevoegen
  • Een vierde deel bruisend mineraalwater aan het bloemenwater toevoegen
  • Een “tikkie bleek” aan het bloemenwater toevoegen
  • Een beetje natuurazijn aan het water toevoegen
  • Een dopje jenever/wodka aan het water toevoegen

Het is zeer waarschijnlijk dat u een van bovenstaande al eens heeft geprobeerd. Maar wat nu als u geen van deze toevoegingen in huis heeft? Geen probleem, het zakje bloemenvoeding (is dus eigenlijk een misleidende term) wat u bij ons met de bloemen mee krijgt heeft zeer waarschijnlijk hetzelfde effect. 😉

Verzorgtip 3: Verwijder overtollig blad

Om de simpele reden dat bladeren aan de steel gaan rotten als ze te lang in het water blijven hangen. Resultaat? Juist. Vies water en ongelukkige bloemen.

Verzorgtip 4: Zorg ervoor dat de stelen water kunnen opnemen

U hoort het onze medewerkers standaard zeggen: “Goed schuin afsnijden!”. Het lijkt misschien overbodig, maar toch krijgen we wel eens een teleurgestelde klant op bezoek die zijn of haar verwelkte bloemen laat zien, waar overduidelijk de stelen niet goed zijn afgesneden.

U moet het zo zien: tot het moment dat u de bloemen in uw woning zet, staan de bloemen geconditioneerd opgeslagen op de veiling , op de binderij of in de kiosk, oftewel: de temperatuurwisselingen zijn minimaal en de waterbehoefte is klein. Tot dat moment volstaat het om de bloemen recht af te snijden. Op het moment dat de temperatuur toeneemt, verdampt het vocht in de bloemen sneller met als resultaat dat de kwaliteit achteruit gaat. Tenzij ze genoeg water krijgen.

Om er zeker van te zijn dat de bloemen bij u thuis genoeg water kunnen opnemen, adviseren wij dus om de stelen zo schuin mogelijk af te snijden. Hiermee vergroot u de”drink” oppervlakte en kan er dus meer water doorheen als de temperatuur omhoog schiet.

Gebruik altijd een scherp mes of een geslepen tuinschaar. Bot gereedschap, maar ook een gewone keukenschaar veroorzaken vaak gekneusde steeltjes waardoor er alsnog geen water kan worden opgenomen.

Tegenwoordig zijn er speciale bloemensnijders op de markt die precies doen wat hierboven wordt aanbevolen. Het is aan u om te bepalen met welk gereedschap u het liefste werkt.

Verzorgtip 5: Zorg voor genoeg ruimte in de vaas

Stelen die erg strak tegen elkaar aan geduwd worden kunnen gaan smetten, met als resultaat dat de bloem minder water krijgt dan hij nodig heeft. Voorkom dit door een vaas te gebruiken die genoeg speelruimte biedt voor de stelen. Bij een boeket worden de stelen op het oog misschien strak gebonden, echter gaat het hier om een beproefde techniek die de druk over de stelen gelijk verdeeld. Een beetje strak gebonden is dus niet erg, maar “prop” uw bloemen niet koste wat kost in de vaas.

Verzorgtip 6: Ververs tijdig het water in uw vaas

Als u de bovenstaande tips al heeft gelezen, weet u waarom. Bijvullen is prima, verversen is ook goed. Besef in ieder geval dat u altijd de stelen opnieuw schuin afsnijdt als u de bloemen tijdelijk of per ongeluk droog heeft gelegd. De steeltjes drogen door de zuurstof direct op!

Verzorgtip 7: Verwijder tijdig verwelkte bloemen of slappe stelen

Naar mate de dagen verstrijken zullen sommige bloemen het misschien al opgeven. Het is helaas mogelijk dat een bloem eerder verwelkt of slap gaat hangen dan u of wij hadden gepland. Deze bloemen kunt u  het beste direct verwijderen. Uw boeket wordt er niet alleen maar mooier van, de bloemen stellen het ook op prijs: de kans op besmetting wordt namelijk verkleind!

Verzorgtip 8: Houd uw bloemen uit de buurt van direct zonlicht en hitte

Hoewel bloemen en planten in uw tuin best wat zon kunnen hebben, zijn snijbloemen niet meer in staat te herstellen: ze krijgen namelijk geen voeding meer, vanwege het ontbreken van wortels. Zonlicht is nu eigenlijk alleen nog maar een factor die zorgt dat de bloemen open gaan. Hoe meer zonlicht, des te sneller dit gaat. Wilt u lekker lang van die prachtige rozen genieten? Zorg dan dat ze uit de buurt blijven dan die zon!

Verzorgtip 9: Laat uw bloemen acclimatiseren

In ons land is niets zo onvoorspelbaar als het weer.  Plotselinge temperatuurwisselingen kunnen de bloemen een klap geven. Net als de meeste mensen worden bloemen ook een beetje rozig als ze eerst in de kou hebben gestaan en vervolgens bij de verwarming komen te staan. Andersom geldt dat ook. Toch betekent dat niet dat u niet van een vaas bloemen mag genieten. Hierom adviseren wij u om uw bloemen te acclimatiseren.

Laat uw bloemen wennen aan de temperatuur in uw huiskamer. Zet ze niet meteen in de vaas als u thuis komt, maar zet ze nadat u ze heeft afgesneden een uur of twee op een koelere en donkere plek neer in een emmer water zodat ze goed kunnen drinken. Zo wennen ze aan het temperatuurverschil en zijn de bloemen klaar om geschikt te worden.

Verzorgtip 10: Voorkom dat uw bloemen op de tocht staan

Met name in de zomer krijgen snijbloemen het erg te verduren. Is het niet vochtig vanwege de hevige regen, dan is het wel bloedheet. Nee, de zomer is voor een aantal snijbloemen niet het favoriete seizoen.

Mocht het enorm warm zijn buiten en laat u lekker de ramen open staan zodat het goed doortocht, zet de bloemen dan niet in de luchtstroom. Warmte is op zich niet erg, maar met je gezicht de hele dag in de warme wind doet niemand goed.. Ook de bloemen niet.

Heeft u zelf bloemen tips of suggesties?

Bloemen houden van mensen, maar minstens net zoveel mensen houden van bloemen. Heeft u een tip die hierboven nog niet staat vermeld? Deel die dan met ons!

Team Jan Cop