Over Jan

Jan – Ondernemer en bloemist in hart en nieren

Mijn naam is Jan Cop en ik ben alweer 23 jaar eigenaar van Bloemenkiosk Jan Cop.

Jan Cop

Als zoon van een aannemer leek het er even op dat ik het vak mijn vader ging leren. Mijn opa werkte echter in de bloemen en als 12 jarig broekie ging ik bij hem aan de slag in de bloemenstal, toen bij het Centraal Station gelegen.

Dat bijbaantje bleek de start van een lange carriere in de bloemen. Nadat ik de Detailhandelsschool en vervolgens de HEAO had afgerond was het echter afgelopen met het werk. Ik moest een full-time baan hebben die op mijn opleiding aansloot. Maar na nog geen week strak in pak op kantoor te hebben gezeten, zegde ik mijn goed betaalde baan op. Ik wilde ondernemen.

Ik begon een eigen postorder bedrijfje met het doel om unieke afslankproducten en andere postorderproducten te verkopen. Dat ging goed, tot ik de kans van mijn leven kreeg. Ik zag dat er marktruimte vrij kwam op de Grote Houtbrug, en zag dit als het ideale moment om mijn passie opnieuw, maar zelfstandig een platform te geven.

De kiosk begon bescheiden. Wat boeketjes en een mooi doch klein assortiment aan snijbloemen. Met de tijd merkte ik dat klimaatbeheersing voor de zomer geen overbodige luxe zou zijn. Stellig koos ik voor een hogere kwaliteitsnorm dan de meeste collega’s. Hiervan keek men eerst nogal van op, maar toen men er achter kwam dat goedkoop toch vaak ook duurkoop betekende, bouwde ik al gauw mijn eerste vaste klantenkring op.

Mede dankzij dat succes kon ik gauw uitbouwen en verhuisde ik van mijn toenmalige pakhuis aan de Lange Poellaan naar een oude taxicentrale aan de Twijnderslaan waar ik mijn bloembinderij en kantoor vestigde. Ook werd de stal vervangen en uitgebreid: de eens zo bescheiden bloemenkraam werd een serieuze bloemenkiosk met klimaatbeheersing. Bijkomend voordeel van deze uitbreiding was dat deze in de koude winters vrij vlot om te bouwen was tot een winddichte bloemenwinkel.

Inmiddels ben ik ontzettend trots dat men mijn bloemenkiosk na al die jaren nog steeds weet te waarderen en dat deze inmiddels is uitgegroeid tot een begrip van het gezellige centrum van Haarlem.

Ik hoop u gauw (weer) te mogen begroeten en u van dienst te kunnen zijn. U kunt bij mij terecht voor al uw vragen, klachten en suggesties, maar ook gewoon voor een kop koffie.

Vriendelijke groeten,

Jan Cop