Goed om te weten: uw rouwboeket is vaak verzekerd

Bloemen kunnen een erg belangrijke rol vervullen bij de begrafenis of crematie. Het kiezen van passende rouwboeketten voor bij de uitvaart is echter geen eenvoudige taak. Bloemenkiosk Jan Cop helpt u graag hierbij.

Wist u dat de kosten van een rouwboeket worden vergoed via de meeste uitvaartverzekeringen? In dit artikel vertel ik u er graag meer over.

Kosten vergoed via uw verzekering

Het enige waar nabestaanden mee rekening moeten houden, is dat er niet bij ieder type verzekering dezelfde keuzevrijheid is als het gaat om het budget en de keuze voor een bloemist.

Er zijn vier soorten verzekeringen. Iedere verzekering heeft zo zijn eigen kenmerken:

Kapitaalverzekering

Kapitaalverzekering: met deze verzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd. Dit geld kan men volledig zelf gebruiken voor het bekostigen van de uitvaart of zaken eromheen. U kunt dus zelf het budget voor rouwboeketten bij de uitvaart bepalen. U zou zelfs een deel van het geld apart kunnen houden, zodat u ieder jaar bloemen kunt kopen om op het graf van een overleden dierbare te leggen.

Sommenverzekering

Een sommenverzekering biedt tevens een grote keuzevrijheid: u bepaalt zelf het budget voor bloemen en koopt deze bij een bloemist naar keuze. Het verschil met een kapitaalverzekering is dat u de kosten eerst moet voorschieten en dan pas kunt declareren bij uw uitvaartverzekeraar. U moet ook kunnen aantonen dat de bloemen zijn bedoeld voor de uitvaart.

Naturaverzekering

Met een naturapolis keert de verzekeringsmaatschappij geen geld uit. In plaats daarvan vergoedt deze een vast, vooraf bepaald pakket aan diensten en materialen. Ook bloemen zijn in dit pakket vaak opgenomen. Het nadeel is dat het budget voor rouwboeketten vast staat. Verder zijn er dikwijls afspraken gemaakt met één bepaalde leverancier voor de bloemen. Als nabestaande kun je waarschijnlijk dus niet naar je eigen bloemist.

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering is een mix van twee van de bovenstaande drie verzekeringen. In veel gevallen gaat het om een verzekerd basispakket aan uitvaartdiensten plus een ‘vrij besteedbaar bedrag’. Deze laatste betreft meestal een gelduitkering door de verzekeraar en kan dus vrij worden gebruikt om rouwboeketten te bestellen.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op Uitvaartverzekering.nl